Az Ózdi Jazzparádé mindig egy Sztorira épül, hogy a szűk jazz értő, jazz rajongó közönségen kívül mindenkit bevonzzon, mindenkit szórakoztasson. Ezért évről évre szisztematikusan kiválasztott zenei, vagy egyéb témák köré épül.

Az itt fellépő zenészek, előadók, zenekarok kiválasztásánál nincsenek szigorú jazz korlátok. Bárki felléphet, aki jól és igényesen szórakoztatni akarja Ózd város közönségét. Nem számít, hogy fiatal, kezdő együttesről, vagy éppen befutott sztárokról van szó. Csak a barátság, a jó zene és hangulat kötelező. Az elmúlt három évben itt fellépő, több mint 200 előadónak sikerült is betartania ezt a szabályt és nagyszerű zenei csemegékkel, produkciókkal elkápráztatni közel 5000 embert.


2010.-ben az Első Ózdi Jazzparádé, Újra Itthon Szól A Dixie címen a fesztivál alapító Lucky Boys Dixieland Band és barátai koncertjével vette kezdetét.


2011.-ben A Második Ózdi Jazparádé már két napos volt. Péntek a Tradicionális Jazz Napja, szombat pedig a Populáris Jazz napja volt.


2012.-ben A Harmadik Ózdi Jazzparádén, melynek címe Rock And Swing volt, két napon át az egész város nyüzsgött a zenészektől, utcazenészektől, rock and roll és jazzbandáktól. A fő koncerthelyszíneken kívül az utcákon, szórakozóhelyeken is szólt a zene egész nap.


A 2013-as Negyedik Ózdi Jazzparádé, a Gangsters Day's címet viselte. Hatalmas sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a fesztivál látogatottsága jóval túllépte a 2000 főt. Csupa egyedi program, rengeteg kuriózum és ősbemutató hangzott el. A teljesség igénye nélkül itt lépett először egy színpadra a világhírű Benkó Dixieland Band és a HOOLIGANS közös jazz műsorral...


A 2014-es ÖTÖDIK ÓZDI JAZZPARÁDÉ mérföldkő lesz a fesztivál történetében, hiszen ötödik évéhez érkezik! Ennek megfelelően a JUBILEUM címet adtuk neki és még az eddigieknél is különlegesebb, színesebb műsort készítünk az " ÜNNEPI NAPOKRA " !


A 2015-ös év igen színes zenei programjában, sajnos Ózdon - és ezt akkor még nem tudtuk - utoljára állt színpadon a legendás Benkó Dixieland Band. A JAZZ TO ROCK cím alatt egy igazi időutazást tehettünk a fesztivál két napja alatt az 1930-as évektől, a 1980-as évek klasszikus rock korszakáig.


A 2016-os évi rendezvény a Benkó Sándorra való emlékezéssel jegyében került megrendezésre. Az Olvasó épületében egy kiállítás is megnyitotta kapuit. Belépett egy új helyszín is,makkori néven a MaNDA, mai nevén Digitális Erőmű melletti füves rész (Skanzen).